Stryking av linservietter

Et av prosjektene mine til bryllupet var å sy linservietter, som jeg skrev om i dette innlegget. Nå er det ikke så lenge igjen til bryllupet, så jeg tenkte jeg skulle børste av støvet og begynne å stryke noen av serviettene. Men – det skulle vise seg å være vanskeligere enn jeg trodde. Jeg mener, selvfølgelig hadde jeg hørt at lin hadde rykte på seg for å være vanskelig å få helt slett, men jeg tenkte det skulle gå seg til. Det gjorde det ikke, så jeg søkte råd i Strikkesida på Facebook (veldig fin side, forresten!)

Her er metodene jeg fikk tips om å prøve ut:

  1. Ikke stryke (glatte ut med våt klut/svamp)
    «Legg serviettene på et glatt underlag, søkkvåte og glatt dem ut med en svamp eller ren klut.  La de tørke helt liggende sånn. Da blir de både glatte og stive»
    Dette tipset prøvde jeg, og syntes faktisk at det var en av de beste metodene! Jeg brukte bakematta mi i silikon og fuktet en vanlig frottéklut, og så brukte jeg en sprayflaske med rent vann til å dynke stoffet så de ble helt søkkvåte. En av fordelene er at det er gratis å prøve, og at man har veldig god kontroll på «utstrykingen», samt at resultatet ble veldig bra. Ulempen at det tar litt tid å gjøre det, og hvis du skal gjøre det med mange av gangen tar det mye plass.
  2. Stryke, men ikke flytte på jernet før det er tørt
    «Du må la jernet stå stille til det er tørt, ikke bevege fram og tilbake»
    Dette prøvde jeg, men syntes ikke resultatet ble like godt. Men – det kan godt hende at det fungerer for noen som er mer tålmodige enn meg – jeg syntes det var vanskelig å ikke flytte på jernet fordi jeg var redd for å svi stoffet, men jeg kan se at det kan fungere, hvis man har teknikken til det, siden du ikke stryker ned fibrene (og stoffet dermed blir glatt, men ikke blankt). Jeg forsøkte det på én serviett, og syntes resultatet ble litt ujevnt. Det er dog varierende hvor krøllete serviettene er, det er også en faktor som gjør det vanskelig å vurdere om denne metoden fungerer dårligere enn f.eks. den første metoden.
  3. Elektrisk rulle
    Flere medlemmer nevnte elektrisk rulle som en god metode. Det aller beste var visst kaldrulle, men varmrulle fungerte visst også. Jeg prøvde varmrulle, siden det var det som stod i vaskeriet i borettslaget mitt. Etter tips fra et annet medlem «… serviettene bør ikke være dryppende våte, kun fuktige. Rull de, heng opp til tørk, og rull igjen når de er tørre.«.
    Jeg fulgte ikke helt fremgangsmåten som beskrevet, for ærlig talt stressa jeg litt for å finne ut av hvordan varmrulla fungerte. Så jeg fuktet serviettene, deretter rullet jeg dem, og så la jeg dem utover en ren benk til tørk. Resultatmessig ble det ganske bra, men ikke like bra som den første metoden, men det kan ha vært fordi 1) jeg ikke fulgte fremgangsmåten som ble beskrevet, 2) jeg hadde aldri brukt varmrulle før og 3) jeg syntes det var vanskelig å kontrollere/glatte ut stoffet.
  4. Tørketrommel først, så stryking
    Et av medlemmene fortalte at hun hadde erfaring med at klær ble mindre skrukkete og lettere å stryke etter en omgang i tørketrommelen, men dog ikke med lin. Dette ble skutt ned som forslag av andre medlemmer siden tørketrommel ødelegger fibrene i lin, derfor prøvde jeg ikke denne metoden.
  5. Strykejern og stivelse
    Et medlem tipset om «dampstrykejern, høy varme, og stiff (stivelse spray)«, mens en annen tipset om en annen stivelsespray (Best press). Jeg har ikke testet ut noen av disse.
  6. Skjorteprogram, tørke flatt og så stryke
    «Jeg bruker skjorteprogrammet på vaskemaskinen når jeg vasker lin. Det har lav sentrifuge og en dampfunksjon på slutten. Når jeg tar det ut er det litt varmt, strekker og drar litt i det før jeg henger opp eller legger det flatt for tørking. Veldig lett å stryke etterpå. Har du ikke et sånt program så er mye gjort ved å redusere hastigheten på sentrifuga«. Jeg har ikke skjorteprogram og kjenner ikke maskinen godt nok til å vite hvordan man reduserer hastigheten på sentrifuga, så denne fikk jeg heller ikke testet ut.
  7. Fukte stoffet og legge i tette poser over natta, deretter varmrulle
    Jeg prøvde varmrulla (se punkt 3), men var ikke tålmodig nok til å fukte stoffet og legge i tette poser over natta, så denne har jeg ikke fått testet ut.

 

En ting som jeg tror jeg har glemt å si er at det som plaget meg mest med serviettene var ikke rynkene, men brettene, og det er det jeg forsøkte å gjøre noe med i dette eksperimentet 🙂

Hvis jeg må konkludere med noe var det den første metoden  som ga best resultater for meg, men ettersom jeg er en husmorsnovise kan det hende at jeg ville fått bedre resultater hvis jeg hadde kjent til teknikkene litt bedre og ikke vært så utålmodig. Jeg kan også nevne at det var flere tips som ble lagt inn, men de var ufullstendige, eller jeg skjønte ikke helt hva som ble beskrevet, så dette er langt fra en komplett liste, men hvis det er noen der ute med andre erfaringer eller tips tas det vel imot!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *