Eltefritt flerkornsbrød- eller rundstykker

Oppskriften holder for 2 små brød eller 20-24 rundstykker.

Trinn 1:

• 100 g frø og kjerner (solsikkefrø, hel hvete, hel rug, linfrø, sesamfrø, chiafrø)

• 110 g kokende vann

Bland alle ingrediensene fra trinn 1 i en ildfast form og dekk med plast og la stå i romtemperatur i minst 2 timer, helst over natten. Jeg pleier å bruke et Pyrex-målebeger. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør de seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Trinn 2:

  • 450g fibra
  • 50 g kruskakli
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 2 ts flaksalt
  • 5 dl kaldt vann

Bland mel, kruskakli, tørrgjær og salt i en bakebolle. Pass på at saltet og gjæren ikke kommer i kontakt med hverandre, da dør gjæren. Ha i frøblandingen og vannet og rør sammen til en klissete deig. Dekk bollen til og la deigen heve på kjøkkenbenken 12- 18 timer.

Hvis du baker brød

Del deigen i to og hell over i en bakepapirkledd brødform. Bruk evt. bakepapir for å skille brødene hvis du vil ha to små brød. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la de etterheve en times tid på et lunt sted.

Sett brødet i forvarmet oven (220C) og stek i 30 minutter. Brødet vil ha fått en gyllen farge og banker du den på undersiden skal den høres hul ut. La brødet avkjøle helt før du skjærer i det.

Hvis du baker rundstykker

Gjør klar en muffinsform med papir eller evt. silikonformer og bruk en spiseskje til å fordele deigen. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la de etterheve en times tid på et lunt sted. Jeg pleier noen ganger bare å sette dem inn i en kald ovn uten håndkle over.

Når rundstykkene er ferdig hevet kan du ta den ut, sette ovnen på varmluft på 200 grader og sette inn rundstykkene når ovnen er klar. Plasseringen har ikke så mye å si, men jeg pleier å sette en nederst og en litt over midt i ovnen.

Stek i totalt 20-25 min. Etter 10 min kan du ta ut rundstykkene og bytte plass på brettene. Stek i 10 min til. De siste 5 min kan du steke rundstykkene på hodet uten formen og evt. uten papir. De skal ha fått en gyllen farge og banker du på undersiden skal de høres huleut. La avkjøle helt før du skjærer i dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *