Linzertorte/bestemorskake

Dette er en oppskrift fra min tyske oldemor. Sønnen min kaller den «bestemorkake» og den er en storfavoritt! Jeg har modifisert oppskriften noe, jeg dropper f.eks. bærsprit siden jeg ikke har det i hus.

Ingredienser

  • 1 ss kirsebærbrennevin (eller annen bærsprit) (valgfritt)
  • 2 egg
  • 5 ss bringebærsyltetøy eller eplemos
  • 300 g hvetemel
  • 300 g malte mandler, malte hasselnøtter eller malt havregryn
  • 300 g smør eller margarin
  • 300 g sukker

Slik gjør du

Mal mandlene, la smøret stå i romtemperatur så det blir lett å bearbeide. Arbeid deigen sammen med smør, egg, hvetemel, sukker og mandler.

Sett deigen til hvile i kjøleskapet, minst 30 minutter, men det kan godt stå lenger. Kjevle ut deigen så leiva blir ca 3-4 mm tykk og fyll den i en smurt paiform eller annen kakeform. Smør på bringebærsyltetøy og legg et lokk av deig oppå.

Jeg pleier å stikke ut små hjerter som jeg legger som lokk. Pensle med eggeplomme. Stekes på ca 175 grader i ca 45 minutter.

Kaken holder seg i 3-4 uker i romtemperatur og egner seg også godt til frysing.

Oppskriften er nok til en langpanne (stekebrett i ovnen), men om du halverer er det nok til en paiform.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *